SADE SATI, možnost za rast in spremembe v življenju

V djotišu poznamo različna življenjska obdobja, ko se nam glede na naravne ritme v našem življenju aktivirajo in odprejo določeni naravni principi in s tem možna dogajanja na različnih področjih našega življenja.

Eno prav posebno in v djotišu zelo poznano obodbje je Sade Sati.

Sade sati je obdobje, ki se ciklično ponavlja  vsakih 29 let in traja približno 7. 5 let. Nekateri mu  pravijo  tudi obdobje žalosti in nesreče, ampak pravzaprav je to  samo obdobje ko se nam različne stvari iz preteklosti še močneje izrazijo  z namenom duhovne rasti,  preobrazbe    in napredka.

Gre za Saturnov prehod naše natalne oziroma rojstne Lune.  Poznamo 12 zodiakalnih znamenj. To so zvezdna ozadja skozi katera se – gledano iz zemlje – gibljejo nebesna telesa – planeti. V enem izmed teh znamenj – od Ovna do Rib – se v trenutku našega rojstva nahaja Luna. Sade Sati se začne, ko planet Saturn na nebu vstopi v znamenje pred našo Luno  in se nadaljuje ves čas – ko prehaja znamenje z našo Luno in še eno za njo. Ker pa je Saturn zelo počasen planet in za prehod enega znamenja potrebuje približno 2.5 let, traja Sade Sati približno 7 let in pol.

To je obdobje, ko se ljudje lahko  v življenju srečamo z različnimi težavami (od čustvenih, psihičnih, zdravstvenih, materialnih), stiskami, morda izgubami in smrtjo – kot zaključevanjem starega in začetkom novega. To je čas upočasnjenega dogajanja, stvari ne tečejo vedno zlahka. Je pa to obdobje tudi obdobje velikega duhovnega napredka, rasti in sprememb in to je  bistvo Sade Satija.

Da se oseba obrne v duhovno – k bistvu – a ne stran od življenja in da to duhovno zmore začutiti in povezati skozi življenje tukaj in sedaj; da iluzije odpadejo in vidimo svet in stvari take, kot so v resnici.  Z pravilnim delom na sebi in pravilno – usmerjeno aktivnostjo lahko močno zmanjšamo možne ovire in težave tega obdobja. Namen Sade Satija je pravzaprav naša notranja preobrazba.

Vsak od nas obdobje Sade satija doživi na sebi lasten način, na področjih, ki se jih lahko razbere iz natalne karte. Kdaj ljudje vstopimo v obdobje Sade Satija je prav tako popolnoma individualno. Nekateri se rodijo v svojem prvem Sade Satiju, spet drugim se lahko začne šele v obdobju odraščanja…

V djotišu poznamo veliko ukrepov s pomočjo katerih lahko omilimo barvo tega obdobja in preobrazimo neravnovesja, še preden se izrazijo navzven.

Priporoča se redna meditacija, tišina, disciplina, umirjenost in ponižnost ter pomoč drugim ljudem.

Saturn oziroma ŠANI je tisti princip/načelo, ki nas v tem obdobju najbolj uči, zato se priporoča, da nekaj svoje energije (v času, denarju, skrbi, pomoči) namenimo tisti populaciji, ki jo Saturn uteleša: starcem, revežem, invalidom, ljudem iz dna socialne lestvice.

Zelo močno lahko preobražamo svoja možna neravnovesja tudi z zvokom in pri tem nam lahko pomagajo Rasa tehnike. Vsako naravno načelo, vsak planet ne samo da je povezan s posameznim zvokom, on ta zvok je.  ŠAM predstavlja Šanija/Saturna.

Priporočam  prebrati knjigo, ki jo je napisal Adrian P. Kezele in govori o tem obdobju: Veličastni Saturn.

Ne ustrašimo se Sade Satija  vzamemo ga kot priložnost za veliko osebno rast in razvoj. Preventivne tehnike, ki jih pozna djotiš, prave odločitve ter usmerjene aktivnosti pa so tiste stvari, ki nam lahko pomagajo preobraziti neravnovesja znotraj nas in zmanjšati težave zunaj.

Bistvo je, da zmoremo ustvariti ravnovesje in mir znotraj nas samih. Ravnotežje in harmonija znotraj pa se vedno izrazi kot ravnotežje in harmonija zunaj!