Tina Pipan

Rada imam naravo, njene zakonitosti in njene ritme.
Ljubim gore, njihovo tišino in mogočnost, slapove z neverjetno energijo ter morje s kamni, ki masirajo podplate.
Ljubim potovanja in potepanja, saj mi dajejo širino in hkrati globino tam, kjer se ustavim.
Ljubim svoja otroka in družino, ki mi vsak dan nudi zavetje v velikokrat vse preveč razburkanih oceanih življenja.
Ljubim pristne ljudi. Takšne, ki se ne pretvarjajo, da so nekaj, kar v resnici niso in tudi meni dovolijo biti, kar sem.
Rada tečem ali hodim po gozdu ter vsak dan sproti ugotavljam, da narava zdravi in da smo usklajeni z njo tudi sami bolj zdravi.
Hrana je naše zdravilo in naše zdravilo je hrana, je rekel Hipokrat. Rada dobro kuham in še rajši dobro jem. Gurmansko in zdravo.
Joga je moja velika ljubezen in Iyengar joga je tista, ki se je najbolj dotaknila mojega srca, telesa in duha.
Rada fotografiram. Začutiti lepoto in jo ujeti skozi objektiv je samo sebi namen. Preplet družinskih potovanj in fotografije je moj najljubši hobi in naša potepanja ter fotografijo povezano z njimi lahko spremljate na moji spletni strani za dušo: www.potepanja.com.

Rada svetujem, a sem se skozi svetovanja naučila, da ne morem nikoli ničesar narediti namesto ljudi, lahko pa jim pokažem pot.
Djotiš me je naučil, da je pomembno življenje tukaj in sedaj. Da se lahko spremenimo, da smo lahko zdravi in srečni in zadovoljni, a nujno usklajeni z naravnimi zakonitostmi in naravnimi ritmi. Ne moremo delovati proti temu ali biti ločeni od tega. Smo del tega in to je del nas.
Vastu je prinesel piko na i. Čista prizemljitev naravnih zakonitosti v prostoru in skozi prostor. Rada računam, delam načrte, projekte in preučujem tlorise. In neskončno uživam, ko vidim spremembe v prostoru, v hiši. Ko vidim zadovoljne ljudi. Tudi tiste, ki so bili včasih “nejeverni Tomaži”.
Uživam v barvah, oblikah, simbolih.
Odkar poučujem vidim, kakšen privilegij in hkrati odgovornost je to, a sem neskončno hvaležna, da mi je to omogočeno. Hvaležna, da živim tisto, kar čutim da je moje poslanstvo tukaj in sedaj.

Rada živim in poizkušam najti veselje tako v čisto majhnih, vsakdanjih stvareh, kot tudi v tistih velikih, pomembnih.
Pomagam in spreminjam tam, kjer čutim, da lahko in je potrebno. In se učim sprejemati tam, kjer sprememba ni v moji moči.
Najti pravo ravnovesje med tem pa je umetnost – umetnost življenja.

Moja izobraževalna pot

Po zaključku gimnazije sem se vpisala na Fakulteto za organizacijske vede, jo zaključila in diplomirala na 7. stopnji. Vendar me to izobraževanje ni zadovoljilo, oziroma mi prineslo tistega pravega znanja, znanja za srečno življenje, kot rada pravim.
Šla sem dalje in našla. Sprva me je zanimal in pritegnil reiki in karmična diagnostika, kasneje pa sem ugotovila, da je bil to samo začetek in da me v resnici vleče še globlje in dlje.

Že od nekdaj me je pritegnila narava in njeni ritmi in leta 2005 sem se odločila za študij djotiša, vedske astrologije, ki je pravzaprav znanje o naravnih ritmih. Štiri leta sem se učila in izobraževala o tem izjemnem starem znanju na Hrvaškem in v Sloveniji v okviru Duhovne akademije Adriana P. Kezeleta. Po zaključku študija djotiša sem se izobrazila še za vastu strokovnjaka in svetovalca. V vseh petih letih učenja in sodelovanja z DA sem se večkrat udeležila tudi tečajev Integralne meditacije (od dvodnevnih do dvotedenskih), ki so prispevali k moji duhovni rasti in globljemu razumevanju zakonov narave.

Ker sem od nekdaj občudovala rože in vse zeleno in cvetoče, me je pritegnila tudi Bachova cvetna terapija. Tako preprosta, a tako učinkovita. Šla sem na izobraževanje za Bachove cvetne terapevte k Ireni Roglič Kononenko in ga tudi zaključila. Esence delujejo nežno in nam pomagajo vzpostaviti porušeno ravnovesje na vseh ravneh. Z znanjem o cvetnih esencah pomagam sebi, svoji družini in vsem, ki jih ta preprosta, naravna in učinkovita metoda pritegne.

Leta 2004 sem začela z raziskovanjem in obiskovanjem različnih praks joge. Joga je, nujno ob kvalitetnem učitelju, po mojem mnenju ena izmed najboljših tehnik za vzpostavljanje ravnovesja zunaj in znotraj. Dve leti sem hodila in raziskovala tudi Či gong pri učitelju Dušanu Donku, a ko sem, že mnogo let nazaj, odkrila Iyengar jogo je bilo iskanje pravega pristopa k povezavi telesa in duha končano. Za mene je to to. Z veseljem in hkrati opazovanjem pozitivnih sprememb v telesu je Iyengar joga postala moja stalnica v življenju. Gibanje usklajeno s pravilnim dihanjem in zavedanjem trenutka je modrost življenja. Izjemna učiteljica Eva Burkeljca iz Prana joga centra mi vsak teden večkrat pokaže, kako lahko povežem svoje telo, dihanje in duha v uravnoteženo celoto in za to sem ji neizmerno hvaležna. Poleg joge, pa je seveda tu tudi meditacija. Stara modrost pravi: ” You should meditate at least 30 minutes a day, unless you are to busy, than you should meditate for an hour.” Ena najbolj kvalitetnih, res zelo enostavna in preprosta, a hkrati zelo učinkovita in v svetu najbolj priznana je Transcendentalna meditacija, ki jo sedaj tudi sama izvajam. Vanjo sta me vpeljala čudovita učitelja Darja Kogej in Andrej Rus iz Atma centra.

Piko na i pa je prineslo tudi znanje o pravilni in kvalitetni prehrani ter zdravilni moči zelišč, začimb, superživil, zelenjave in vse prvinske hrane, povezano z znanjem o Ajurvedi in Tradicionalni kitajski medicini. Hkrati z raziskovanjem starih znanj o prehrani sem dve leti hodila na prehranski coaching k Mojci Cepuš (Befit) in naredila konkretno pozitivno telesno preobrazbo.

Vsaj 10 let je v meni tlela želja in hkrati vizija, da bi lahko sodelovala, ustvarjala in s svojim znanjem prispevala k delovanju projekta, kjer bi se na kvalitetnem in zelo visokem nivoju povezala uradna medicina in komplementarna znanja. V letu 2019 sem srečala dr. Sebastijana Perka, vodjo Ustne medicine, ki je ravno takrat ustanavljal Maha center, center za integrativno medicino. Integrativna medicina je modern izraz, ki pomeni oskrbo človeka na vseh nivojih in združuje vse medicinske sisteme, ki so na voljo v 21. stoletju. Ponuja celovit pristop k zdravljenju. Z dr. Perkom sva začela sodelovati in tako sem postala del njegovega tima v Maha centru, kjer združujemo svoje moči, pristope in znanja tako strokovnjaki uradne medicine, kot tudi strokovnjaki alternativnih znanj, ki pomagajo vzpostavljati ravnovesje in zdravje v življenju.

Z vsemi znanji in življenjskimi izkušnjami redno pomagam v obliki djotiš in vastu svetovanja in predavanj ljudem že od leta 2007. Več tisoč natalnih kart, več sto tlorisov in vastu analiz ter malo morje zgodb in izkušenj. Vodenje velike tri letne šole djotiša in vastuja, predavanja, izobraževanja, mentoriranja in prenašanja tega čudovitega znanja dalje čutim kot svoje trenutno poslanstvo in hkrati veliko notranje zadovoljstvo ter hvaležnost.

Z velikim veseljem vas vabim na pogovor, na svetovanje, izobraževanje ali skupno sodelovanje.

Tina