Obdobje mrkov

Pred nami je dober mesec dni zelo posebnih naravnih ritmov, mrkov.

Mrki so naravni ritmi, ki se ciklično ponavljajo na malo manj kot pol leta.

Energijsko gledano so to vedno zelo močna obdobja, pa tudi obdobja, ko je potrebna večja pazljivost in previdnost. Ko je manj več in počasi bolj uravnoteženo. Ko je emocionalno, mentalno in tudi telesno doživljanje zelo močno in zato težje vidimo jasno, oziroma so naša čustva lahko zelo intenzivna in močno pobarvana s tančico starih karmičnih obrazcev delovanja, velikokrat globoko podzavestnih. Zelo pomembno je, da v obdobju mrkov ne verjamemo vsemu kar mislimo, čutimo in doživljamo. Seveda je pomembno in ne smemo pogledati stran, a hkrati moramo nujno ozavestiti, da gre za globoko čiščenje in da to ni dobro obdobje za pomembne življenjske odločitve ali nove začetke. To je čas, ko lahko ozavestimo in spustimo vse kar pride na površje, a hkrati počakamo in smo potrpežljivi, ker še ni čas za nove začetke. Nešteto primerov poznam, ko so se pomembni začetki ali pomembne odločitve v obdobju mrkov zelo kmalu izkazale za težavne in nekvalitetne. Zato sedaj počakajte. Ne sprejemajte pomembnih odločitev. Ne sklepajte pomembnih dogovorov. Ne začenjajte velikih novih korakov. Za vse to bo zopet čas v 2.polovici julija.

Letošnje pomladno/poletno obdobje mrkov je zelo posebno, saj se hkrati dogaja polno retrogradnosti planetov (o katerih sem že pisala v prejšnjem članku), poleg tega sončev mrk sovpada s poletnim solsticijem, sončevim obratom, kar ga naredi energijsko še močnejšega. In hkrati se na osi sončevega mrka (gledano po dejanskem, sideralnem zodiaku) par dni prej zgodi še obrat/retrogradnost principa Merkurja.

Datumi prihajajočih mrkov so:

5.6. ob 21:26 Lunin mrk

21.6. ob 8.41 Sončev mrk

5.7. ob 6.31 Lunin mrk

Lunin mrk nastane, ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani v ravni črti in je Zemlja na sredini. Ko se to zgodi, se od Lune svetloba ne more odbijati, saj je v senci Zemlje. Lunin mrk je vedno ob polni Luni.

21. junija 2020 pa se bo zgodil popolni sončev mrk. Sončev mrk nastane, ko Luna prečka črto med Zemljo in Soncem in torej popolno ali delno zastre sliko Sonca za opazovalca na Zemlji. Sončev mrk se zgodi vedno ob prazni Luni. Na predvečer jutranjega popolnega sončevega mrka se bo zgodil tudi poletni sončev obrat, solsticij in zato bo to energijsko zelo močno in pomembno obdobje.

Sonce predstavlja vitalno energijo, osebnostno strukturo, samozavest in globoko lastno notranjo vrednost ter tudi tisto, kar je najgloblje v nas – dušo. Luno pa predstavlja naš notranji čustveno/mentalni svet.

Zelo pomembno je v tem obdobju biti previden, paziti na jasnost misli in čustev ter na vitalno energijo.

Zakaj pravimo, da je obdobje mrkov vedno zelo karmično zavezujoče, težavno in polno intenzivnih notranjih in zunanjih dogajanj?

Gledano iz vidika djotiša (in katerekoli astrologije) mrke ustvarja naša karmična os, oziroma principa Rahu/Ketu.

Rahu in Ketu nista fizična planeta, ampak matematično izračunani točki, kjer se, gledano iz Zemlje, sekata tirnici Lune in Sonca. Rahu je severno lunino sečišče, severni lunin vozel; Ketu je južno lunino sečišče, južni lunin vozel.

Karmična vozla imenujemo tudi senčna planeta, saj nimata materialnega telesa, temveč samo senco. Pravzaprav to delata tudi sama, mečeta senco in jemljeta svetlobo Soncu in Luni. Rahu je tisti, ki ustvarja lunin mrk, Ketu je tisti ki ustvarja sončev mrk.

V rojstni natalni karti Rahu predstavlja tendenco karme našega življenja tu in sedaj, področje dela, truda, napora tukaj v tem življenju, brezkompromisno. Ketu predstavlja stare karmične stvari, »orodja«, ki smo jih prinesli s seboj, stare karmične odnose, znanja, dogodke…

Sta močno karmična naravna principa, zato v rojstni karti tudi predstavljata karmično os. Razlog je v njunem stalnem retrogradnem gibanju (ki samo po sebi predstavlja preteklost in stare stvari). Rahu dela sence, Ke razčiščuje. Rahu zavija, Ketu odvija. Rahu da vezanost, zato ga je treba »hraniti« z duhovnim, drugače nas raztura. Ker je usmerjen k razpršenosti je potrebna jasna namera in usmerjeno delovanje. Kjer je Rahu, tam je tendenca karme tega življenja. Kjer je Rahu je vedno intenzivno. Rahu predstavlja področje, temo, ki jo mora naša duša oddelati v tem življenju.

Ketu pa predstavlja vse staro, od karmičnih odnosov, do znanja, stvari, ki smo jih že poznali in stvari, preko katerih sedaj duhovno najbolj rastemo in se prebujamo. Predstavlja transcendenco, pa tudi hitre, nagle dogodke, prekinitve, močno ognjeno energijo. Pri aktivaciji kateregakoli dela karmične osi je zato potrebno vedno biti previden. In le ta se seveda vedno zgodi tudi ob mrkih.

Rahu ustvarja Lunin mrk, torej jemlje svetlobo Luni. Zatemnjuje naš duh in občutke in dela sence na njem. Za njegovo harmonizacijo je zelo pomembna tišina, da lahko vidimo jasno in čisto ter usmerjeno delujemo. In se hkrati zavedamo, da v tem obdobju naše misli in čustva največkrat niso pokazatelj realne situacije, zato se poizkusimo nanje ne – odzivati, jih samo pogledati in spustiti.

Ketu pa ustvarja Sončev mrk, zatemni »dušo«, svetlobo, tisto, kar je najgloblje v nas, tudi občutek lastne vrednosti, samozaupanja in hkrati zatemni povezanost z izvirom svetlobe, energije, enosti.

Zato se tudi ne priporoča gledati in opazovati mrk. Ker tisto kar vidimo, sta v resnici Rahu in Ketu.

Obdobje mrkov NIKOLI ni dobro obdobje za odločanje in nove začetke – saj velikokrat ne vidimo jasno, oziroma delujemo, zavedno ali nezavedno, največkrat skozi stare karmične vzorce in obrazce delovanja, skozi preteklost, ki se v trenutku mrkov zrcali skozi velik del naše osebnostne strukture.

In hkrati z obdobjem mrkov je seveda tu še retrogradnost principa Merkurja, ki traja od 18.6. do 12.7.

Poleg tega, da se Merkur obrne v retrogradno gibanje, pa je hkrati na nebu še skupaj z delom naše karmične osi, z Rahujem. Na srečo sta oba kvalitetna, zato je velika verjetnost, da se stvari kvalitetno preobrazijo, pa vseeno malo previdnosti ne škodi, oziroma jo je modro upoštevati. Bodimo pozorni v komunikaciji, v prometu in poslovnem svetu premnogih informacij, v trgovanju in dogovarjanju. Prestavimo v počasnejši tempo in bodimo pozorni na notranje odzive in če se le da – ne sprejemajmo pomembnih odločitev. Za njih bo še čas, ponovno od 2.polovice julija dalje.

Tina