«

»

PROSTOR IN ŽIVLJENJSKA ENERGIJA

Vastu je staro znanje o ureditvi prostora v skladu z naravnimi zakonitostmi in nami takšnimi kot smo – posebnimi in edinstvenimi.

Zakaj je tako pomemben?

Namen Vastuja je ustvariti tako iskano in v zadnjem času izgubljeno harmonijo med človekom, naravo in prostorom.

Ko je povezava vzpostavljena in v ravnovesju se odpremo toku življenjske energije (prane, či-ja…) in s tem naravnemu stanju zdravja, obilja, ustvarjalnosti, miru in ljubezni. Tudi denar je tok energije in njegovo pomanjkanje  velikokrat samo odseva blokado v življenjski energiji oziroma v pretoku življenjske energije med nami, prostorom in naravo. Prav tako je tudi zdravje oziroma bolezen nekega organa v našem telesu ali več njih vedno samo odsev blokade življenjske energije.

Življenjska energija  je bolj podobna energijskim vzorcem. Vzorec pa vedno zahteva odnos. Iz zato tudi prana (či, življenjska energija…) lahko nastane vedno le v usklajenem odnosu.

Zato je tako pomemben  usklajen odnos med človekom, naravnimi elementi v njegovem telesu, prostorom in naravnimi elementi v njem, ter naravo in celotnim naravnim sistemom.

Vastu je zasnovan na teh odnosih, ki izhajajo iz globljih naravnih zakonitosti in notranje ureditve prostora in njegova naloga  je zagotoviti usklajeno delovanje energijskih vzorcev bivalnega okolja z energijskimi vzorci njegovih uporabnikov – nas, tako, da se omogoči nemoten pretok življenjske energije – prane in s tem zdravja, obilja, ljubezni…..

A ne gre samo za arhitekturno ali estetsko ureditev prostora.

Prostor kjer živimo odseva nas v celoti, celotno naše življenje, zdravje, odnose, denar, delo….Je kot zrcalo vsega kar mi smo, kar je v nas in kar se nam dogaja.

Kajti ena izmed osnovnih zakonitosti po katerih vse deluje je: PODOBNO PRIVLAČI PODOBNO. Poglejmo okrog sebe in videli bomo, kaj mi smo, kje so naši plusi in kje naše slabosti.

Vedno izberemo prostor, stanovanje, hišo ali zemljišče, ki ustreza našemu notranjemu ustroja. Ravnovesju ali neravnovesju v nas. To nas pritegne. In če se te medsebojne povezanosti zavedamo, lahko spreminjamo sebe in svoje življenje tudi s pravilno ureditvijo prostora, hiše, zemljišča…Ker vsaka sprememba tu samo odseva spremembo v našem življenju. Dobro bi bilo, da pozitivno.

Zakonitosti vedno delujejo v obe smeri. Prostor vpliva ali bolje rečeno odseva naše življenje in tudi mi lahko – z njegovo drugačno ureditvijo vplivamo na dogajanja v našem življenju – na vseh področjih – ker – podobno vedno privlači podobno.


Tina Pipan, djotiš in vastu svetovalka