«

»

POMLADNO ČIŠČENJE STANOVANJA

Pomlad je letni čas čiščenja. Na vseh nivojih. Po tradicionalni kitajski medicini je pomlad čas jeter, ki so glavni čistilni organ v telesu. V tem obdobju je dobro razstrupljati se, vendar na žalost pozabljamo, da mora le to potekati vedno na vseh nivojih, ne samo in zgolj na telesnem. Enako, oziroma še bolj, kot nas lahko obremenijo kruh, sladkorji, slabe maščobe, meso itd, nas lahko obremenijo tudi negativna in predvsem neizražena čustva, misli, jeza, strah, žalost….

Če želimo narediti spremembo in spustiti tisto, kar nas duši in obremenjuje – se je tega potrebno lotiti celostno. Tako na duhovnem, kot tudi na popolnoma fizičnem nivoju. Ker je vse povezano in je tisto, kar je zunaj nas samo ogledalo vsega v nas samih. Zato ne smemo zanemarjati tako notranjega sveta, kot tudi ne zunanjega sveta in telesa, ker je le ta najboljši pokazatelj resnične situacije znotraj nas.

pohistvoTudi prostor, ki nas obdaja je dober pokazatelj vseh naših potencialov, danosti in hkrati tudi neravnovesij in blokad, ki jih vse prevečkrat živimo. Odraža našo življenjsko zgodbo in tisto, kar živimo sedaj. In tako kot lahko iz rojstne astrološke karte spoznamo vse, kar je človek prinesel s seboj (in kar ima seveda tukaj in sedaj možnost spremeniti), tako nam lahko tudi urejenost, oblika, naravni elementi v prostoru, barve, ki jih izbiramo, stvari, ki jih hranimo… skozi naše stanovanje in dom, kjer živimo, pokažejo vse kar je v nas, našo življenjsko situacijo in zgodbo. Potenciale in danosti ter neravnovesja in blokade.

In če se v tem pomladnem času lotimo razstrupljanja telesa in čustev, misli….ne pozabimo tudi na čiščenje našega prostora, ki nam služi kot naš dom, zavetje, varno in sveto mesto, kjer se umirimo in napolnimo baterije. Vsaj to bi prostor, kjer živimo – naš dom – moral biti.

Seveda je dobro, da ga kdaj pospravimo, počistimo, posesamo….vendar to še zdaleč ni dovolj. Je pa zdrava osnova.

Ko boste pospravili svoje stanovanje se najprej lotite svojih omar, predalov, komod… Kaj vse hranite v njih in nikoli ne uporabljate? Kaj vse šparate za kritične čase, kaj vse hranite kot spomin na preteklost, ki jo ne želite spustiti?

To so vse stvari, ki vas blokirajo in ne ustvarjajo zdravega preteka energije v prostoru, v vas in vašem življenju.

Prečistite omare, spustite stare stvari in naredite prostor za nove. Vse obleke ali stvari, ki jih niste uporabljali zadnje leto – podarite dalje, ljudem, ki jih potrebujejo. Vi pa se osvobodite in si dovolite, da v vaše življenje pridejo nove stvari.

Nič hudega, če se pojavi strah, ali katerokoli drugo čustvo. Velikokrat se. Pomembno je, da nas čustva v nas ne blokirajo, da tudi če so – jih lahko spustimo in živimo vse ostalo, kar je in kar obstaja. Da nimamo pozornosti samo na ozkem okviru čustev, ki nas preplavljajo. Da usmerimo pozornost na svetlobo, ki vedno sama po sebi prežene temo. Tukaj nam najlažje pomaga meditacija, tišina, ampak več o tem morda kdaj drugič.

Ko v našem domu prečistimo omare, predale, police….se lahko lotimo čiščenja tudi na globljem nivoju. Prezračimo stanovanje, kote stanovanja lahko osvobodimo zastarele energije z zvokom – lahko čisto preprosto – z dvema pokrovkama, ki bosta ustvarili močno vibracijo in zvok. Sosedi bodo že preživeli, brez skrbi J

Zelo močno in dobrodejno energijo čiščenja ima tudi sol. To velja za vse nivoje. Kot redno pitje solnice (v pravem razmerju in z zdravo soljo – na en liter vode pol čajne žličke himalajske ali kakšne druge neprečiščene soli).

Kot kopel v slani vodi po napornem in težkem dnevu. Kot kopanje v morju, ki je veliko več kot mislimo.

V prostoru pa prav tako sol na lahek in zelo učinkovit način osvobodi prostor zastarele energije in ujetih čustev v njem.

Postavite v vse kote prostora posodico s soljo. Naj jo bo kar veliko. Pustite kakšen teden in potem sol seveda zavržite. Če čutite, da je negativne energije preveč, lahko sol posujete po tleh, pustite nekaj časa in potem posesate.

Zelo dobro lahko prostor prečisti tudi kadilo. In ne potrebujete hoditi v trgovino in kupovati takšnih in drugačnih kadil. Sigurno ima kdo od vaših bližnjih doma kakšno vejico posušenega žajblja. Dajte ga na krožnik, prižgite in se z njim sprehodite po stanovanju….

Možnosti je veliko, najboljša pa je seveda kombinacija vseh. A ne pozabite, da je to največkrat lažje narediti kot pospraviti omare in se ločiti od starih stvari, ki nam ne služijo več.

Zato se temu ne izognite samo zato, ker je težje. Je tudi bolj osvobajajoče. Bolj učinkovito. Globlje.

Najlepše stvari in pozitivne spremembe se večinoma zgodijo izven cone udobja. Zato pogumno.

In srečno 🙂

 

Tina Pipan

www.eroja.si, www.isa-institut.org