«

»

April 2014

Vstopili smo v mesec april, opevano najbolj  težaven mesec v letu 2014. Nisem pristaš napovedovanja katastrof, ker verjamem, da imamo ljudje svobodno voljo in lahko z lastnimi notranjimi spremembami, spremenimo stvari, ki se nam dogajajo na zunaj.

To je tudi glavni namen, smisel in cilj djotiša – vedske astrologije, ki nam pomaga razumeti in prepoznati naravne ritme, se z njimi uskladiti in preobraziti možna neravnovesje – še preden se le ta lahko izrazijo navzven.

V mesecu aprilu je potrebno malo več pazljivosti, posebej okrog  8.4., 15.4. in 29.4.

8.4. je Mars najbližje Zemlji in kot takšen najmočnejši. Zato je potrebno biti preudaren, počasen pri svojih izbirah in delovanju, počasnejši in bolj previden v prometu in strpnejši v komunikaciji.

Izogibajte se naglih odločitev in hitrih reakcij, bodite potrpežljivi in poizkusite biti notranje mirni.

Kot sem napisala že pretekli mesec, naj bo moto meseca aprila:

Hiti počasi. V vsem kar delaš se ozri tudi na druge. Bodi potrpežljiv. Delaj na svojem telesu, a samo do meja njegove zmogljivosti, ker so v tem mesecu lahko malo bolj verjetne tudi poškodbe, nesreče, padci, zvini….

Nihče ne more nikoli predvideti vaših reakcij, ker so le te vedno vaša odločitev vsakega trenutka sproti. In če ne moremo vedno na krajši rok spremeniti zunanjih okoliščin, lahko vedno izberemo svoj odziv na njih.

In vaš odziv je ogledalo vas v tem trenutku. Naj bo miren, preudaren, previden, potrpežljiv, strpen in neagresiven. Čeprav vas bo morda vleklo v drugo – nasprotno skrajnost.

In skupaj z močnim retrogradnim Marsom (in seveda še vedno tudi retrogradnim Saturnom) nas v aprilu spremljata še dva mrka – Lunin mrk 15.4. in Sončev mrk 29.4.

Mrki so nekaj, kar se dogaja in nas spremlja vedno dva-krat letno, torej je to redni del naših življenj. Ni nujno to zelo problematično obdobje, je pa to obdobje, ko ni dobro sprejemati pomembnejših odločitev in ni dobro obdobje za nove začetke. Stare stvari se lahko čistijo, izbruhnejo na plan, pridejo v naš um ali se pokažejo preko čustev in/ali telesa.

Zato je v obdobju mrkov dobro več delati na sebi, na čustveni in mentalni stabilnosti in poskrbeti za zdravje telesa. Redna tišina, meditacija, sprostitev, joga, telesna aktivnost.  Biti v trenutku – tukaj in sedaj – in spuščati čustveno navlako, ki se lahko pojavi zopet na plan v tem obdobju.

Hkrati z obdobjem mrkov je tudi princip Merkurja v stanju svojega neravnovesja, kar otežuje jasnost zaznav in pozitivnih odločitev. Nič hudega ni v tem, samo zavedajmo se kvalitete trenutka in vsega, kar le ta v svojem potencialu nosi s seboj. In to ozavestimo in upoštevamo pri svojih odločitvah in delovanju.

Tina Pipan, djotiš in vastu svetovalka

www.eroja.si, www.isa-institut.org